BLOGBUSINESS INTELLIGENCESAP DATASPHERE
Freek van Hoof

Datasphere: wel of niet overstappen?

Als klant heb je waarschijnlijk al gehoord over SAP Datasphere: het nieuwste cloudgebaseerde dataplatform van SAP. Datasphere wordt gepositioneerd als dé data warehouse-tool voor de toekomst. Hiermee kun je jouw bedrijfskritieke gegevens beheren én toegang verlenen. Misschien vraag je je nu al af hoe Datasphere past in jouw rapportagesetup? En of je moet overwegen jouw oude BW-datawarehouse te vervangen? Of dat Datasphere pas interessant wordt bij de overgang naar S/4HANA? Belangrijke vragen waar wij, dankzij verschillende green-field-implementaties van SAP Datasphere, antwoord op kunnen geven.

Waarom kiezen voor Datasphere?

Een snelle time-to-market

Het eerste wat opvalt bij het gebruik van Datasphere is het gebruiksgemak. De online development omgeving met een gemakkelijk te begrijpen gebruikersinterface, stelt ontwikkelaars in staat om snel resultaten te leveren. Zowel ervaren gebruikers als beginners, vinden gemakkelijk hun weg in Datasphere. Waarbij ze in no-time kunnen beginnen met het bouwen en onderhouden van datamodellen. Dit levert snel resultaat voor jouw business.

Datasphere: open for business!

De opzet van Datasphere is anders dan van eerdere SAP-dataplatforms zoals BW en HANA. In deze omgeving was het combineren van SAP met niet-SAP-datasets vaak uitdagend. SAP stelt een groot aantal standaard connecties beschikbaar in Datasphere. Het combineren van SAP-data met niet-SAP data stelt jou in staat om analyses uit te voeren en dashboards te bouwen. Veel bedrijven willen SAP-gegevens integreren met een datalake om te beginnen met het werken aan AI-en machine learning-oplossingen. Datasphere heeft een standaard integratieoptie met tools van derden zoals Databricks en Google Cloud die deze initiatieven een kickstart geven.

Jouw datafabric

Datasphere is opgezet als een datafabric. Dit helpt om een geünificeerde en geïntegreerde aanpak te bieden voor het beheren, toegang krijgen en analyseren van gegevens in jouw bedrijf. In de praktijk betekent dit dat verschillende gebruikersgroepen worden toegewezen aan spaces. Spaces worden hierbij verdeeld per functioneel gebied (Masterdata, O2C, Finance, M20 etc. etc.). Dit stelt de teams in staat om de oplossingen te bouwen die hun specifieke behoeften ondersteunen zonder andere delen van je bedrijf te beïnvloeden. Door eenvoudig gegevensmodellen te delen over meerdere spaces kunnen anderen je gegevens opnemen in hun oplossingen, waardoor een nog grotere impact ontstaat.

Wat kan beter?

Er zijn enkele scenario's waar functionaliteiten die eerder beschikbaar waren in tools zoals BW of HANA-cloud, nog niet beschikbaar zijn in Datasphere. Maar gelukkig zijn er slimme manieren om dit te omzeilen. Dat vergt wel iets meer inspanning en tijd. We hebben echter gemerkt dat SAP volledig meegaat met de ontwikkeling van het Datasphere-systeem. De releasekalender staat vol met aankomende mogelijkheden en in het afgelopen jaar hebben we vaak gemerkt dat ontbrekende functionaliteiten, later aan het systeem worden toegevoegd.

Hoe zit het met performance?

Voor elk dataplatform geldt, er zijn beperkingen in de omgang met grote datasets. Dit kan nog steeds ertoe leiden dat resultaten tussentijds moeten worden opgeslagen. Deze extra stappen kunnen de mogelijkheid om te rapporteren over je gegevens in near-real-time beïnvloeden.

Tot slot

In dit blog hebben we slechts een deel van onze ervaring met Datasphere behandeld. Maar we kunnen nu al zeggen dat Datasphere een goede keuze is voor elke SAP-klant die zijn rapportagelandschap evalueert. We zijn ervan overtuigd dat de tool nog beter wordt naarmate SAP het platform blijft verbeteren met de huidige snelheid.

Wil je meer weten over onze aanpak van Datasphere of heb je interesse om aan te sluiten bij onze hands-on training? Neem dan contact op met Freek van Hoof.