BLOGBUSINESS INTELLIGENCESAP ANALYTICS CLOUD
Cas van Dongen

Zonder code-ervaring starten met Advanced Formulas binnen SAP Analytic Cloud? Ik help je verder! 

Beginnen met Advanced Formulas kan intimiderend zijn, al helemaal zonder code-ervaring. Toen ik bij McCoy van start ging had ik nauwelijks ervaring met coderen, maar door onderstaande stappen te volgen ging het makkelijker dan gedacht! Daarom deel ik graag deze vier stappen met jullie, voor een vlot begin van Advanced Formulas binnen data actions!  

Waarom gebruiken we Advanced Formulas? 

Eenvoudige calculaties kunnen in SAC gedaan worden m.b.v. ‘Story Calculations’ en ‘Member formulas’. Advanced formulas gebruiken we o.a. in de volgende gevallen: 

  • Bij ingewikkeldere berekeningen 

  • Indien tussenberekeningen noodzakelijk zijn 

  • Indien het resultaat weggeschreven moeten worden naar de database. 

  • Indien er een calculatie gedaan moet worden over een deel van de data (bijv. bij enkele company codes) 

In dit blog vind je een aantal tips die je op weg helpen bij het maken van Advanced Formulas. 

1. Visual Tool 

Er zijn twee methodes om een Advanced Formula te maken: 

  • Scripting 

  • Visual tool 

De visual tool is het makkelijkst om te gebruiken.  Deze tool werkt met grafische sleepelementen. Hier kun je berekeningen en condities toevoegen. De Visual tool maakt daar automatisch een script van. Welke bruikbaar is via Scripting, waar je complexere berekeningen uitvoeren. Maak het jezelf makkelijk door te starten met de Visual tool. 

2. Data action parameters 

Voordat je begint aan je data actions is het belangrijk om te zorgen dat je voor jezelf duidelijk krijgt welke measures en dimension members je mee wilt nemen in je berekening. Stel hier parameters voor op binnen de data action. Deze parameters kun je gebruiken in de ‘context’ van je advanced formulas om je data schoon te houden en ervoor te zorgen dat je uitkomst goed wordt weggeschreven.

We gebruiken parameters voor drie doeleinden: 

  • ‘Context’: Hier ga je de data op wegschrijven . Hierbij zorgen juist gedefinieerde parameters ervoor dat je je scope flexibel kunt maken. 

  • ‘Variable’ - target: dat is wat je standaard bij context gedefinieerd hebt. De “TargetVersion” parameter wordt standaard gegenereerd.  

  • ‘Variable’ - source: Dit zijn de dataregels die het script in de database oppakt om mee te gaan rekenen. 

Denk goed na over welke data je nodig hebt en welke data je wilt creëren. 

3. SAC-help features  

SAC heeft verschillende opties ingebouwd om jou te helpen met Advanced Formulas. Binnen parameters en de Visual tool wordt er direct feedback gegeven. Bijvoorbeeld als je waardes of criteria gebruikt die niet zijn toegestaan. Tevens kun je altijd gebruik maken van het HELP menu, rechtsboven in SAC om meer informatie over een onderwerp te vinden.  

Als je bezig bent met het maken van een Advanced Formula kun je Ctrl + spatie op je toetsenbord indrukken. Zo open je een lijst met menu-items die je in het huidige veld kan gebruiken. SAC heeft ook een overzicht van de Advanced Formulas syntaxis opgesteld:

SAC-help. Maak gebruik van de built-in help features van SAC. 

4. Oefen! 

Stel duidelijke parameters op. Start met de Visual tool, maar wissel af met Scripting. Maak gebruik van de SAC-help features. Oefen veel, zo krijg je feeling voor de Advanced Formulas en zul je er steeds behendiger in worden. Binnen no-time krijg jij het onder de knie!   

Mocht je verdere vragen hebben over SAP Planning neem dan contact op met Mathijs van Kooten 06-31300442 of Katrin van Boxtel 06-30011702.